Energielabel C voor kantoorgebouwen
Per 1 januari 2023 moet elk kantoorgebouw van 100 m2 of groter minimaal over energielabel C beschikken. Dit heeft grote gevolgen voor eigenaren en gebruikers van de voorraad bestaande kantoorgebouwen. We moeten de impact van deze maatregel niet onderschatten. Als het nog niet is gebeurd, is het belangrijk om per kantoorgebouw de situatie snel in kaart te brengen en na te denken over eventuele maatregelen om energielabel C toch te realiseren. De specialisten van Nefit Bosch zijn bij uitstek in staat om hierbij te ondersteunen. Met een eerlijk advies en de juiste producten voor de optimale oplossing. Zo eenvoudig kan het zijn.
Energielabel C betekent een primair fossiel energiegebruik van maximaal 225 kWh per m2 per jaar. Voldoet het gebouw niet aan de eisen, dan mag u het per 1 januari 2023 niet meer als kantoor gebruiken. Deze verplichting staat in het Bouwbesluit 2012.
De verplichting geldt niet als:
- de gebruiksoppervlakte van de kantoorfuncties (exclusief nevenfuncties) <50% is van de totale gebruiksoppervlakte van het gebouw;
- de gebruiksoppervlakte van de kantoorfuncties en nevenfuncties daarvan in het gebouw <100 m2 is;
- het gaat om rijksmonumenten als bedoeld in artikel 1.1 van de Erfgoedwet of in de provinciale of gemeentelijke monumentenverordening;
- het gaat om een kantoorgebouw dat ten hoogste 2 jaar wordt gebruikt;
- het gaat om een kantoorgebouw dat wordt onteigend of aangekocht in het kader van de onteigeningswet;
- het kantoorgebouw geen energie gebruikt om het binnenklimaat te regelen;
- de maatregelen die nodig zijn om energielabel C te realiseren, een terugverdientijd hebben van meer dan 10 jaar.
In heel veel gevallen is de maatregel echter wel van toepassing. Wat is uw specifieke situatie en welke stappen moet u nu nemen? Het beste is je te oriënteren bij de bron. De RVO heeft een overzichtelijk beslisboom ontwikkeld waarmee je stap voor stap bepaalt of je aan de Energielabel-C-verplichting moet voldoen, en zo ja, welke acties dan nodig zijn.