Bosch zet in op innovaties, partnerschappen en overnames - kostenreductie blijft focus
Groeidoelstellingen vereisen hoge mate van winstgevendheid en financiële kracht
- Vooruitgang in boekjaar 2023: omzet gestegen tot 91,6 miljard euro / EBIT-marge uit bedrijfsactiviteiten gestegen met 5,3 procent op jaarbasis.
- Vooruitzichten voor 2024 blijven gematigd: omzetgroei van 5 tot 7 procent verwacht / EBIT-marge maximaal op niveau van vorig jaar.
- Uitbreiding gericht op groeigebieden: voorbeeld van medische technologie - investeringen van 300 miljoen euro met twee nieuwe partners.
- Stefan Hartung: "We streven innovaties, partnerschappen en overnames na. Ondanks de economische tegenwind zullen we hierdoor kunnen groeien en de kansen die onze industrieën bieden optimaal kunnen benutten."
- Markus Forschner: "Onze doelstellingen voor 2024 zijn zeer ambitieus - we verwachten geen economische wind in de rug en we moeten onze kosten blijven verlagen om concurrerend te blijven."
Stuttgart en Renningen, Duitsland - De Bosch Groep heeft zijn omzet en winst in 2023 verhoogd en voert zijn groeistrategie ondanks een moeilijke omgeving met succes uit. Bij de presentatie van de jaarcijfers van de onderneming zei Stefan Hartung, voorzitter van de raad van bestuur van Robert Bosch GmbH: "In het boekjaar 2023 behaalden we onze financiële doelstellingen en versterkten we onze marktpositie in een aantal sectoren, van halfgeleiders tot geïntegreerde bouwsystemen. We streven innovaties, partnerschappen en overnames na om ervoor te zorgen dat we groeien terwijl onze industrieën transformeren - ondanks economische tegenwind." Op de lange termijn wil de leverancier van technologie en diensten een gemiddelde jaarlijkse groei van 6 tot 8 procent realiseren, met een marge van ten minste 7 procent. Ook wil het bedrijf in alle regio's van de wereld tot de top drie leveranciers in zijn belangrijkste markten behoren.
Bosch is ook bezig met de strategische uitbreiding van innovatiegebieden met groeimogelijkheden. In de medische technologie heeft Bosch bijvoorbeeld aangekondigd te zullen werken aan een nieuwe BioMEMS-technologie die moleculaire diagnostiek combineert met microsysteemtechnologie. Het maakt nauwkeurige tests mogelijk voor maximaal 250 genetische kenmerken zoals ziekteverwekkers of genetische mutaties op een enkele chip, en direct op de plaats van zorg - bijvoorbeeld in een dokterspraktijk. "BioMEMS combineert moleculaire diagnostiek met de microsysteemtechnologie die Bosch toepast in smartphones en antislipsystemen van ESP", aldus Hartung. Een van de eerste BioMEMS-tests waaraan het bedrijf werkt, is gericht op verschillende ziekteverwekkers die sepsis, of bloedvergiftiging, veroorzaken. Hiervoor is Bosch onlangs een ontwikkelings- en verkooppartnerschap aangegaan met Randox. Een ander strategisch partnerschap met R-Biopharm is bedoeld om de ontwikkeling van een volledig geautomatiseerde test voor multiresistente bacteriën te versnellen. Samen met deze twee partners is Bosch van plan om tegen 2030 ongeveer 300 miljoen euro te investeren.