3 Redenen om nu aan verwarming te denken
Zomertijd, keteltijd. Wie zijn cv-ketel vervangt in de zomer, bespaart vaak tijd én geld. De meeste ketels hebben na 12 tot 15 jaar hun beste tijd echt wel gehad – uitzonderingen daargelaten. Heb je zo’n oude ketel? Dan is het verstandig om niet te wachten tot hij het begeeft, maar juist nu te denken aan vervanging. Drie argumenten waarom je de vervanging van de oude cv-ketel beter niet uitstelt tot het kouder wordt.
1. Je zit niet in de kou tijdens de werkzaamheden
Buiten is het warm, waarom zou je dan aan je verwarming denken? Juist omdat je straks niet in de kou wilt zitten. Een cv-ketel vervangen kan in principe binnen een dag. Maar soms duurt het langer. Dat hangt af van wat er allemaal vervangen moet worden. Een nieuw expansievat is vaak geen overbodige luxe. Voor de veiligheid vervangt een installateur meestal ook je rookgasafvoer en soms ook de dakdoorvoer. Zeker als je je cv-installatie wilt verduurzamen met bijvoorbeeld een warmtepomp of zonneboiler zal de klus langer duren. Dan is het geen pretje wanneer het buiten (ijs)koud is. Sowieso wil je niet voor verrassingen komen te staan en bijvoorbeeld op eerste Kerstdag merken dat je ketel het opeens begeven heeft. Dat alleen al maakt de zomer dé beste periode: de verwarming staat dan sowieso uit, dus is het geen probleem als je één of meerdere dagen zonder installatie zit. Daarna ben je helemaal klaar voor najaar en winter.
2. Installateurs hebben in de zomer meer tijd
Zodra het een beetje kouder wordt, gaan de cv-ketels overal weer aan. Vanaf september, oktober zijn de meeste cv-monteurs dan ook hartstikke druk met het oplossen van verwarmingsstoringen die kunnen niet wachten. In de zomer hebben installateurs meer tijd voor vervanging. Stel je de vervanging uit, dan loop je het risico dat je lang moet wachten voordat de installateur een gaatje heeft om jouw nieuwe ketel te installeren. Denk je erover na om (ook) een warmtepomp of een zonneboiler aan te schaffen? In de zomer is er meer tijd voor persoonlijk advies: samen met je installateur kun je zonder haast naar jouw ideale oplossing kijken. In het najaar is er minder tijd voor uitgebreid advies. En het installeren zelf? Dat gebeurt natuurlijk veilig: erkende installateurs nemen in deze tijd alle noodzakelijke voorzorgsmaatregelen om veilig aan jouw installatie te kunnen werken.
3. Je begint direct met besparen
Bekijk de aanschaf van een nieuwe verwarmingsketel als een investering. Vanaf dag één heb je een lager verbruik en betaal je minder energiekosten. Ook in de zomer: je ketel zorgt immers ook voor warm water. Een oudere ketel gebruikt meer gas en meer stroom dan een nieuwe. Dankzij slimme technologieën bespaart de nieuwste generatie HR-toestellen flink wat energie. Dat kan honderden euro’s verschil maken. Zelfs als je huidige ketel al een hoogrendementsketel is kun je al gauw 100 tot meer dan 200 euro per jaar besparen.