Warmtepompen voor energiezuinig verwarmen

Decorative brandbar
Heat pump next house res 1280x720

Warmtepompen voor energiezuinig verwarmen

19-04-2024

Warmtepompen voor energiezuinig verwarmen

Overgenomen uit Jaarverslag 2023 Bosch Group (vertaald uit het Engels)

Waarom is de warmtepomp een belangrijke bouwsteen in de overstap naar alternatieve verwarming in Europa? Het is heel simpel: met behulp van elektriciteit kan het zeer efficiënt warmte genereren voor verwarming en warm water. Het laten draaien van een warmtepomp op elektriciteit uit hernieuwbare energiebronnen maakt hem ook milieuvriendelijk. Daarom investeert Bosch in de ontwikkeling en productie van warmtepompen en in de opleiding van verwarmingsingenieurs. Alleen al in Duitsland heeft het bedrijf in 2023 ruim 20.000 installateurs opgeleid op het gebied van de elektrificatie van verwarmingstechnologie. Het onderzoek en de ontwikkeling van Bosch zijn gericht op het optimaliseren van het efficiënte gebruik van warmtepompen in nieuwe gebouwen. Voor bestaande gebouwen, waarvan er in heel Europa 200 miljoen zijn, promoot het bedrijf zowel stand-alone als hybride warmtepompoplossingen.

Case uit Nederland

Gert Brommer uit Hasselt weet het een en ander over dit soort hybride oplossingen. Als hij 's avonds van zijn werk naar huis rijdt, kijkt hij uit over een typisch Nederlands landschap. Het is lente: de wind blaast regenwolken van de kust en over het land, de historische windmolen van Hasselt is vlakbij te zien en in de weide achter het huis bloeien de eerste bloemen. Voor de woning staat een Bosch warmtepomp. Bijzonder aan dit model is dat het in Nederland nog niet op de markt verkrijgbaar is. Het is een hybride warmtepomp zonder binnenunit die gecombineerd wordt met een cv-ketel. Hierdoor is er geen extra ruimte nodig voor een binnenunit.

Ervaring verzamelen om de oplossing te vinden

Brommer doet mee aan een veldtest. Voordat Bosch het hybridesysteem in de nabije toekomst op de markt brengt, wil Bosch het systeem eerst testen om het verder te verbeteren en ervoor te zorgen dat het geschikt is voor dagelijks gebruik en eenvoudig te installeren is. Brommer is de perfecte man voor de klus: als trainer bij Nefit Bosch leert hij installateurs hoe ze verwarmingssystemen moeten instellen. Hij kent de techniek en weet wat klanten en installateurs van Bosch verwachten. Los daarvan kocht hij enkele jaren geleden zijn huis aan de rand van Hasselt en is het beetje bij beetje aan het renoveren. “Ik moest mezelf afvragen: ‘Welk verwarmingssysteem zou goed werken voor een huis dat in 1979 werd gebouwd?’” Om een ​​all-electric warmtepomp zinvol te maken, had het huis grondig geïsoleerd en gerenoveerd moeten worden. En net als in de meeste vrijstaande woningen in Nederland is er weinig ruimte voor aanvullende gebouwtechnische techniek.

Hybride warmtepomp als oplossing

Precies met dit in gedachten is de nieuwe hybride warmtepomp ontwikkeld. In tegenstelling tot andere systemen is er geen extra binnenunit nodig. Bij normaal bedrijf zorgt de warmtepomp voor de verwarming van het huis. De cv-ketel wordt alleen gebruikt voor warm water of als de warmtevraag groot is, bijvoorbeeld op koude winterdagen. Zo wordt het huis altijd warm gehouden en beschikt het gezin altijd over voldoende warm water om te douchen. Brommer is erin geslaagd zijn gasverbruik terug te dringen zonder een kostbare renovatie. Eén ding weet hij zeker: “De nieuwe hybride warmtepomp is voor mij de perfecte oplossing. Ik bespaar op stroom en gas en het verwarmt mijn huis klimaatvriendelijker.”

Brommer sloot de Bosch Compress Hybrid 5800i warmtepomp aan op zijn bestaande verwarmingssysteem, dat was uitgerust met een Nefit cv-ketel. De warmtepomp is niet alleen bijzonder compact, maar ook zeer stil en maakt gebruik van het milieuvriendelijke koudemiddel propaan. Maar hoe slagen de twee systemen erin zo perfect samen te werken?

Testen voor de perfecte instellingen

De bevindingen uit deze veldtest worden direct meegenomen in de verdere ontwikkelingswerkzaamheden bij Nefit Bosch in Deventer, de vestigingsplaats van de Bosch-divisie in Nederland. Hier, op slechts ongeveer een uur rijden van Brommers huis, evalueren hij en zijn collega's voortdurend de gegevens uit het systeem. “We kunnen meteen zien hoe het systeem reageert op bijvoorbeeld een verandering in het weer en of we de instellingen nog verder kunnen optimaliseren”, zegt hij.

Naast het optimaliseren van de apparaten zelf is een andere cruciale stap om ervoor te zorgen dat de marktintroductie in het voorjaar van 2024 soepel verloopt, het tijdig voorzien van een uitgebreide training voor installateurs. Dat weet Brommer maar al te goed uit zijn werk. Het is zijn taak om installateurs te trainen in de werking van de apparaten en hoe ze de systemen beter en sneller in gebruik kunnen nemen. Gezien de stijgende bouwkosten en het tekort aan geschoolde arbeidskrachten is elke tijds- en kwaliteitswinst die bouwplaatsen kunnen behalen waardevol. Daarom biedt Bosch een uitgebreid trainingsprogramma voor servicemonteurs.