'Stimuleer hybride warmtepompen voor het klimaat'

Decorative brandbar
Headerbeeld ISDE nieuwsbericht 1600x900

'Stimuleer hybride warmtepompen voor het klimaat'

Nieuws uit de branche

22-04-2021

'Stimuleer hybride warmtepompen voor het klimaat'

Overgenomen van nos.nl

De verkoop van hybride warmtepompen moet worden gestimuleerd, vinden Techniek Nederland, Netbeheer Nederland en Natuur en Milieu. De organisaties komen met die oproep omdat het aardgasvrij maken van woningen en wijken niet snel genoeg gaat. De Nederlandse Verwarmingsindustrie heeft zich op het laatste moment teruggetrokken uit het initiatief.

De hybride warmtepomp is goedkoper dan een volledige warmtepomp en kan op koude dagen nog steeds gebruik maken van aardgas. Hierdoor zullen mensen het grootste deel van het jaar aardgasvrij kunnen verwarmen, alleen in koude winters springt de cv-ketel bij. Volgens de organisaties kunnen er voor 2030 een tot twee miljoen hybride warmtepompen worden geïnstalleerd.

Maarten van Poelgeest, verantwoordelijk voor de gebouwde omgeving bij het Klimaatakkoord, steunt het initiatief. Hij vindt dat de hybride warmtepomp over een paar jaar verplicht zou moeten worden gesteld. "Eerst zullen we mensen hiertoe moeten verleiden. Op basis van vrijwilligheid is niemand tegen. Maar je kunt ook zeggen: stel het gewoon verplicht, over een jaar of vijf, zes. Dat moet je dan wel nu al aankondigen, zodat mensen weten dat het eraan komt."

CO2-uitstoot omlaag

Met een hybride warmtepomp kan volgens de organisaties tot 70 procent op aardgas worden bespaard. Daardoor gaat ook de CO2-uitstoot flink omlaag. Voorzitter Doekle Terpstra van Techniek Nederland: "Woonwijken aardgasvrij maken, daar gaan we mee door. Maar als we op koers willen blijven voor het Klimaatakkoord en de Parijs-doelstellingen, zijn hybride warmtepompen een onmisbare tussenstap."

De partijen bepleiten de aanschaf ervan voor het moment dat een cv-ketel aan vervanging toe is, of als iemand gaat verhuizen. Elk jaar worden meer dan 400.000 cv-ketels verkocht. Tot nu toe krijgen bewoners nog vaak het advies om de cv gewoon te vervangen.

Maar nu wil ook de branche zelf dat installateurs een nieuwe ketel gaan combineren met een hybride warmtepomp, en gaat daartoe zorgen voor meer scholing. Een hybride warmtepomp is goedkoper dan een volledige warmtepomp; doorgaans zijn ook geen andere radiatoren nodig.

Zo zit het met de kosten (bron: Milieu Centraal)

Bij een hybride warmtepomp ben je uiteindelijk goedkoper uit dan met alleen aardgas. Want je verdient hem in tien jaar terug, terwijl de levensduur 15 jaar is.

  • Kosten hybride warmtepomp: gemiddeld 4300 euro
  • Subsidie: 1600 euro
  • Besparing per jaar: 270 euro (bij een gemiddeld gasverbruik in een matig geïsoleerd huis)

"Ze zijn echt veel beter voor het klimaat dan de traditionele cv-ketel", zegt Wilma Berends van Natuur en Milieu over de pompen. "Net als betere isolatie van je huis is dit een goede investering. Maar we denken wel dat stimulering voor de verkoop nodig is."

De organisaties willen dat een nieuw kabinet de komende vijf jaar 120 miljoen euro per jaar vrijmaakt voor extra subsidies. Demissionair minister Ollongren reageert positief en vindt dat een nieuw kabinet er serieus naar moet kijken.

Volgens Maarten van Poelgeest zit de hybride warmtepomp het aardgasvrij maken van wijken niet in de weg. "Het verduurzamen van woningen is complex, omdat huizen erg verschillend zijn. Er zijn er genoeg die de komende vijftien jaar niet aan de beurt komen." Maar bij die huizen worden naar verwachting wel cv-ketels afgeschreven. "Die bewoners doen er dan verstandig aan om een hybride warmtepomp aan te schaffen."

Wel raadt hij mensen aan navraag te doen bij de gemeente en van koop af te zien als over twee jaar een warmtenet wordt aangelegd. Vooral vooroorlogse woningen zijn volgens hem geschikt voor een hybride warmtepomp. Net als rijtjeshuizen die tijdens de wederopbouw zijn gebouwd. "Doordat we in die tijd het Groningse gas kregen, zijn we verwend geraakt en hebben we een hele generatie slecht geïsoleerde huizen gebouwd."

Verduurzaming faseren

De Nederlandse Verwarmingsindustrie heeft zich teruggetrokken uit het initiatief, omdat het zich volgens de NVI teveel richt op wijken die voorlopig niet aan de beurt zijn om aardgasvrij te worden. "Wij vinden dat de keuze altijd bij bewoners zelf moet blijven liggen", zegt voorzitter Henk Sijbring. "Dus ook in wijken die de overheid van het aardgas af wil halen."

Netbeheer Nederland heeft zich wel aangesloten bij de coalitie. Woordvoerder Jenny Huttinga zegt dat het voor netbeheerders beter is als niet gewacht wordt tot alle huizen helemaal aardgasvrij gemaakt kunnen worden. "Als het verduurzamen van woningen straks allemaal in één keer komt, dan kunnen wij het niet aan. Daarom is het voor ons belangrijk dat de verduurzaming gefaseerd verloopt."

Bron: nos.nl