Hybride warmtepompen leveren een grote CO2-besparing op
Twee miljoen huizen van na 1975 voorzien van een hybride warmtepomp levert niet alleen een flinke CO2-besparing op, het blijkt ook nog eens kostenneutraal te kunnen.
De besparing wordt voor 90% bereikt door toepassing van hybride warmtepompen in vrijwel alle woningen van na 1975.
Uit onderzoek van DWA blijkt door te kiezen voor hybride warmtepompen in 2 miljoen woningen (vrijwel alle woningen van na 1975), 14 procent op de huidige CO2-uitstoot in de gebouwde omgeving kan worden bespaard. En dat ook nog eens tegen een investering die binnen 15 jaar is terugverdiend. Dat is zo ongeveer de levensduur van de apparatuur, waardoor het geheel kostenneutraal zou zijn. Voor circa 900.000 woningen is de verduurzaming zelfs al terugverdient binnen 10 jaar. Het gaat hier dan met name om de grotere woningen, zoals vrijstaande- en 2-onder-1 kap woningen.
Belasting op aardgas
Zodra de belasting op aardgas omhoog gaat en voor elektriciteit omlaag, dan zou het voor 3,3 miljoen huizen betaalbaar zijn om te verduurzamen. Voor 2,2 miljoen woningen is dat zelfs binnen tien jaar al terugverdiend. Aardgas wordt hierbij stapsgewijs 24 cent duurder per kuub; stroom wordt 5 cent goedkoper per kWh. Dit levert een CO2-reductie op van 7 Mton, eenderde van de totale CO2 -uitstoot voor deze sector in 2020.
Verduurzaming via wijkaanpakken
Dit blijkt uit onderzoek van DWA, in opdracht van de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE). Deze studie sluit volgens NVDE aan bij het Ecorys-rapport in opdracht van het Uitvoeringsoverleg Gebouwde Omgeving dat op 6 juli is gepresenteerd. DWA meent dat deze ‘individuele route’ een belangrijke en betaalbare aanvulling is op verduurzaming via wijkaanpakken.