Het wordt kouder en de verwarming gaat weer aan
In veel woningen gaat de verwarming weer aan. Voordat je je verwarming weer aanzet, zijn er enkele aandachtspunten die je even moet controleren. Óók met een kachel, stadsverwarming of een elektrische warmtepomp. Benieuwd naar deze aandachtspunten?
Cv-installatie
De cv-installatie werkt alleen goed als de hoeveelheid water en lucht in het systeem in orde is. Vaak merk je na een paar maanden op non-actief dat de radiatoren maar half warm worden of borrelende geluiden maken. Dat betekent dat er luchtbellen in je verwarmingsleidingen en radiatoren zitten. Daarom is het goed dat je het systeem ontlucht en opnieuw met water bijvult voordat je de verwarming weer aanzet.
Ontluchten hoe je dat doet? De belangrijkste punten:
- Zet eerst alle radiatoren aan, zodat het water en de lucht in de leidingen worden verwarmd.
- Zet de thermostaat (als je die hebt) op de laagste stand en zet de cv-ketel uit. Draai alle radiatorkranen dicht.
- Wacht vijf minuten en pak een ontluchtingssleutel en een doekje.
- Draai met de ontluchtingssleutel het radiatorventiel open. Houd een doekje erbij. Als er veel water uitkomt, kun je hem weer dichtdraaien. Begin bij de laagst geplaatste radiator in huis.
- Draai vervolgens de kranen weer open, zet de thermostaat aan op de gewenste temperatuur.
- Controleer de waterdruk van de cv-ketel. Als hij nog op rood staat, is de druk te laag en moet de cv-ketel bijgevuld worden met water.
Maar wat voor de warmtepomp?
Heeft u een warmtepomp dan geld daarvoor hetzelfde, ook deze een lucht/waterwarmtepomp heeft onderhoud nodig.
De gebruikelijk controle punten die je tegen komt bij een cv-ketel zoals; voldoende waterdruk in het systeem, de werking van de inlaatcombinatie, veiligheidsventiel, expansievat die bij een normaal cv- ketel komen ook aan de orde bij een warmtepomp installatie wat bij de luchtwarmtepomp vooral een punt van aandacht is, is een schoongemaakte verdamper van de buitenunit, immers zie zorgt ervoor dat de gratis energie uit de buitenlucht wordt onttrokken. Vliegjes, stof, en bijvoorbeeld bladeren zorgen voor minder doorstroming van de lucht wat nadelig kan zijn voor optimale werking en het uiteindelijke rendement. Daarnaast wordt ook geadviseerd om het vuilfilter en de optionele magnetietfilter in de cv installatie schoon te maken.