Hoe een bodemwarmtepomp de energiekosten verlaagt

Decorative brandbar
How ground source heat pumps cut operating costs

Hoe een bodemwarmtepomp de energiekosten verlaagt

Praktijkcase

14-06-2022

Een lage energierekening en geen omkijken naar

Energie-efficiëntie en duurzaamheid spelen een steeds prominentere rol bij nieuwbouw en renovatieprojecten. Dat is natuurlijk niet voor niets. State-of-the-art bodemwarmtepompen, zoals de Compress 7800i LW werken gasloos en kunnen de energierekening fors omlaag brengen.

Een zelfregelende warmtepomp

Het is meestal een huishoudelijke klus die Melanie en David Wingerter naar de kelder van hun zonnige eengezinswoning brengt. Om bijvoorbeeld de de wasmachine in of uit te pakken. Dat is dagelijkse praktijk in een huishouden met twee kleine kinderen. Af en toe moet er in de gereedschapskist worden gesnuffeld naar de juiste schroeven. En soms wordt de ladder uit de kelder naar boven gehaald. Maar ze bekommeren zich nooit om het apparaat dat tegen de keldermuur staat. Terwijl de glanzend witte behuizing met een duidelijk kleurendisplay er toch heel uitnodigend uitzien. Dat apparaat is de Compress 7800i LW bodemwarmtepomp.

Het geluid van ...stilte

“Het beste van dit apparaat is dat we er nooit iets aan hoeven te doen”, zegt Melanie. Haar man voegt eraan toe: “De warmtepomp moduleert. Dat wil zeggen dat hij zichzelf automatisch lager zet als het kan en zo nog minder energie verbruikt. Zelfs als we op vakantie gaan, hoeven we niets te doen.” En wat denk je van het geluid? Of beter gezegd: de afwezigheid ervan. Het apparaat maakt nauwelijks geluid. Zelfs niet als je ernaast staat. “Soms lijkt het alsof hij uitstaat, terwijl hij toch echt aan het werk is”, zegt David met een glimlach.

Melanie Wingerter

Eigenaar

"Het beste van deze bodemwarmtepomp is dat we er nooit iets aan hoeven te doen."

Een huis met een gezellige sfeer

In april 2021 verhuisde het gezin van vier naar hun nieuwe huis in een rustig stadje omgeven door groen, in het zuiden van Duitsland. Wanneer de Wingerters met hun kinderen Elisabeth en Karl in de kinderkamers spelen, draait alles om sprookjeskastelen en eenhoorns. Het is niet alleen de setting en sfeer die zo goed aanvoelen, maar ook de kamertemperatuur is perfect. En als de ouders er even op uit willen, om even alleen te zijn, is er altijd familie in de buurt. De vader van David woont ernaast. En de tante woont een stukje verderop aan de overkant van de straat.

David leidt een klein elektronicabedrijf, dus hij weet alles van technische apparaten. Toen de familie in 2020 een nieuw huis wilde laten bouwen, wilden de Wingerters graag een energiebesparende verwarmingsoplossing. Er zouden zonnepanelen op het dak komen. ''Dus was het logisch om te kiezen voor een systeem dat verwarmt met elektriciteit", zegt Melanie. En het apparaat moest zuinig zijn met stroom en weinig onderhoud vragen. “Toen we alles op een rijtje hadden gezet, was de keuze voor een bodemwarmtepomp al snel gemaakt.”

De naam zegt het al: bodemwarmtepomp. Bodemwarmtepompen zijn apparaten die warmte aan de grond onttrekken. Deze bodem kan dienen om zowel het huis, als het water te verwarmen. Meestal wordt eerst een bron geboord, bijvoorbeeld in de tuin van het huis. Bodemwarmtepompen hebben een opmerkelijk hoog rendement, omdat de temperatuur in de bodem het hele jaar door constant blijft.

Het hele jaar door een laag energieverbruik

"Het gebruik van de bodem als warmtebron is een goede manier om het energieverbruik het hele jaar door laag te houden", zegt Marcel Schubert, productmanager bij Bosch. “De klant profiteert van de voordelen van de natuurlijke bodemwarmte en extreem lage exploitatiekosten.” "Onze elektriciteitskosten in de zomer zijn nul", zegt Melanie. Zelfs in de winter kost het relatief weinig stroom om het ​​huis en water te verwarmen.

In het gesloten circuit vna de pomp circuleert een milieuvriendelijk water-glycolmengsel waarmee de warmte uit de bodem wordt onttrokken. De energie uit de bodem wordt vervolgens overgedragen aan het koelcircuit bij de verdamper van de warmtepomp. Een compressor verhoogt de druk op het koelmiddel, waardoor de temperatuur stijgt. Bij de condensor brengt een warmtewisselaar de thermische energie over naar het verwarmingscircuit, de vloerverwarming en de warmtapwatervoorziening.

Ook geschikt voor bestaande bouw

Een groot voordeel van dit apparaat is dat het moduleert: het bepaalt zelf hoe hard het moet werken. “Onze warmtepomp levert tussen de 2 en 8 kilowatt vermogen. Als we niet veel warmte nodig hebben, schakelt hij automatisch terug, waardoor het stroomverbruik nog lager is”, zegt David. De Compress 7800i LW kan een nog groter modulatiebereik dekken, van 2 tot 16 kilowatt, afhankelijk van hoe de unit is ingesteld. Daarom is deze bodemwarmtepomp perfect voor nieuwbouw. "Maar hij werkt net zo goed bij bestaande bouw, het verduurzamen van verwarmingsinstallaties in vrijstaande huizen en kleine appartementsgebouwen", zegt Schubert.

Nefit Bosch

Auteur / schrijver bij Nefit Bosch