15-08-2024
Propaan als toekomstbestendig koudemiddel
Propaan als koudemiddel biedt diverse belangrijke voordelen. Het grootste voordeel is dat het een natuurlijk koudemiddel is met minimale impact op het milieu. Het Global Warming Potential (GWP) van propaan is slechts 3, wat tot 1000 keer lager is dan dat van veel gangbare koudemiddelen. Bovendien bevat propaan geen PFAS, in tegenstelling tot synthetische koudemiddelen. Op het gebied van prestaties biedt propaan ook voordelen, zoals het bereiken van hogere temperaturen tot wel 75°C. Daarnaast heb je als installateur geen F-gassen (STEK)-erkenning nodig om met propaan te werken. Wel zijn er enkele extra aandachtspunten, zoals de naleving van praktische veiligheidseisen. Maar wat moet je op letten als je aan de slag wilt gaan met propaanwarmtepompen? Je leest het in dit artikel.
Veiligheidszone
Propaan als koudemiddel bevat geen geurstoffen, dus bij een lekkage merk je het niet meteen. Het gas verzamelt zich bij lekkage dicht bij de grond, wat betekent dat je moet voorkomen dat het zich ophoopt in nissen, afvoeren, spleten, holle ruimten of andere lage delen van een gebouw. Aangezien propaan brandbaar is en zwaarder dan lucht, moet je volgens de Nederlandse Praktijk Richtlijn (NPR 7910-1) een veiligheidszone rondom de buitenunit aanhouden. In deze veiligheidszone mogen geen gebouwopeningen aanwezig zijn, zoals ramen, deuren, ventilatieopeningen, afvoerputjes of keldertoegangen.
Meer weten over veiligheidszones? Lees dan Technisch Bulletin 64
Geen ontstekingsbronnen binnen een meter
Omdat propaan (R290) brandbaar is, moet je binnen een straal van ongeveer 1 meter rondom de buitenunit geen ontstekingsbronnen hebben, zoals vonkvormende apparatuur, elektrische schakelaars, lampen, of wandcontactdozen. Zorg er dus voor dat bijvoorbeeld de werkschakelaar buiten deze veiligheidszone wordt geplaatst. De veiligheidszone mag geen openbare of gemeenschappelijke ruimtes of aangrenzende percelen overlappen. Bij wandmontage geldt de veiligheidszone ook voor de gehele ruimte onder de buitenunit tot op de bodem.
De warmtepompen zelf moet natuurlijk ook zijn beveiligd: zo is de condensor van de Bosch Compress 5800i AW dubbelgescheiden uitgevoerd waardoor er nooit propaan in de verwarmingsinstallatie kan lekken.
Opslag en transport
De warmtepomp moet altijd rechtop worden getransporteerd en opgeslagen. Hij mag tijdelijk onder een hoek van maximaal 45° worden gekanteld, maar nooit plat worden gelegd. Let bij opslag op dat de temperatuur niet onder –30 °C of boven +60 °C komt.
Voor meer informatie en installatievoorschriften, raadpleeg altijd de handleiding van de fabrikant en volg de lokale wet- en regelgeving.
Meer weten over propaanwarmtepompen? Lees ook: De propaan warmtepomp.
Nefit Bosch
Auteur / schrijver bij Nefit Bosch