Wat zijn de verschillen tussen een monoblock en split warmtepomp?

Decorative brandbar

26-06-2020

Lucht/water-warmtepompen zijn er in zowel Monoblock-, als Split-uitvoering. Wat zijn de verschillen?

Grofweg kun je zeggen dat de split-uitvoering een erfenis is van de airconditioning. De monoblocks zijn een doorontwikkeling vanuit warmtepomptechniek. Bij een monoblock zit de condensor in de buitenunit. Dit betekent dat de leidingen die van buiten naar binnen gaan gevuld zijn met water. Bij een split-uitvoering zijn deze gevuld met koudemiddel. Split-units zijn compacter en goedkoper, maar de monoblock heeft weer een beter rendement. Zowel de hybride als all-electric warmtepompen zijn in deze twee uitvoeringen op de markt.

Elke situatie is anders

Er kunnen verschillende redenen zijn om voor split of monoblock te kiezen: de prestaties, de formaten, de prijzen of de voorkeur van de installateur. En dan nog is ook het type woning een factor van betekenis. Is het een bestaande of nieuwe woning, gestapelde of grondgebonden woning en wat is de mate van isolatie? Op dit moment is de markt voor split en monoblock ongeveer evenredig verdeeld.

1. Prestaties

Bij de monoblock-uitvoering zit de condensor in de buitenunit. Dit buitendeel is qua formaat groter dan de split-uitvoering. Dat is niet voor niets. De monoblock heeft namelijk een groter verdamperoppervlak beschikbaar voor de warmteoverdracht van de energie van de buitenlucht. Daardoor haalt de monoblock een hoger rendement (COP). Doordat hij effectiever energie uit de buitenlucht kan halen, heeft hij een hoger temperatuurbereik. En dat kan weer handig zijn voor in de renovatie, waar soms wat hogere aanvoertemperaturen gevraagd worden dan in de nieuwbouw. Ook voor het bereiden van tapwater kan dit gunstig uitpakken. Er zit ook een grotere ventilator op. Dit betekent dat eenzelfde hoeveel lucht verzet kan worden met een lager toerental. Dit betekent minder bewegingen en dus ook minder geluidsproductie. Het monoblock van Nefit Enviline kan daarnaast ook verder terugmoduleren.

2. Afmetingen en opstelplaats

Een split-uitvoering is kleiner en compacter. Dit betekent dat het buitendeel makkelijker weg te werken is, en aan de gevel kan hangen. Een monoblock buitenunit is forser, en dus moet rekening gehouden worden met de windbelasting. Indien er geen plek is voor het buitendeel op een plat dak, carport of tuin, dan kan het reden zijn om voor de meer compacte split te kiezen.

3. Prijs

Een belangrijk aspect: de split-uitvoering van de lucht/water-warmtepomp is goedkoper. Dat heeft vooral te maken met de productiemethode. De buitendelen van split-systemen worden geproduceerd door de bedrijven die ook de airco-buitendelen in grote massa produceren. Daar zitten internationaal grote aantallen in, en dat heeft zijn weerslag op de prijs. Monoblock-units worden door het Bosch-concern in Zweden gebouwd, op basis van eigen technisch ontwerp. Het verschil in techniek en schaalgrootte zie je terug in de prijs.

4. Koudemiddel & kennis

Bij het splitsysteem is de leiding tussen buiten- en binnendeel gevuld met koudemiddel. Bij een monoblock zijn de leidingen gevuld met water, omdat de condensor in het buitendeel zit. Dat heeft een aantal consequenties. De leidingen van een monoblock zijn dus vorstgevoeliger, en dat betekent dat de leidingen goed geïsoleerd en/of onder de grond moeten worden gevoerd. Omdat de installateur bij een splitsysteem met koudemiddel moet werken, heeft hij een F-gassen certificering nodig. Installateurs zonder deze diploma’s mogen wél een monoblock warmtepomp aansluiten. Alle installateurs die een Nefit Bosch warmtepomp in bedrijf willen stellen, moeten hiervoor de training bij Nefit Bosch hebben gevolgd. Want hoe goed de warmtepomp ook is: uiteindelijk heeft de installatiemonteur een groot aandeel in het rendement en het succes van de warmtepompinstallatie.

Pim Likkel

Productmanager bij Nefit Bosch