Thermische desinfectie: wanneer en hoe vaak?

Decorative brandbar

20-09-2024

Thermische desinfectie: wanneer en hoe vaak?

De Nefit Bosch lucht-water warmtepompen beschikken over het programma thermische desinfectie. Dit programma zorgt voor een eenmalige verhoging van de boilertemperatuur om legionellavorming te voorkomen. Wanneer en hoe vaak moet dit programma uitgevoerd worden?

In verband met eigen gezondheid is het raadzaam om het programma thermische desinfectie wekelijks uit te voeren. Het standaard vooraf ingestelde moment hiervoor is dinsdagnacht om 02:00 uur. Dit tijdstip is gekozen met het oog op de veiligheid, vanwege de hogere boilertemperatuur en de tijd die nodig is voor de opwarming. De kans dat er op dit tijdstip géén warm water getapt wordt, is redelijk groot. Hierdoor wordt dit proces niet verstoord.

Toch kan het ook handig zijn om het legionellaprogramma overdag uit te voeren. Dit kan economischer zijn, bij bijvoorbeeld een overschot aan PV-opbrengst, een gunstig stroomtarief of een hogere buitentemperatuur, wat leidt tot een betere COP. De warmtepomp is of komt bovendien overdag in bedrijf en kan het eerste deel van het programma voor zijn rekening nemen.

Hierdoor kan de warmtepomp ’s nachts uit blijven of op de stille modus verdergaan. Het elektrische element zal de hogere gewenste temperatuur (instelbaar tussen de 60 en 80°C) voor zijn rekening nemen. Voor de warmtapwatervoorraadtoestellen gelden eisen voor de temperatuur in relatie tot de standtijd. Als in een toestel niet continu op alle plaatsen een temperatuur van 60°C (55°C voor een toestel in een woninginstallatie zonder circulatiesysteem) heerst, dan moet dit minimaal wekelijks thermisch worden gedesinfecteerd volgens de richtlijnen.


Temperatuur overal
in het voorraadtoestel
Minimale standtijd t.b.v. wekelijkse
preventieve thermische desinfectie
60ºC20 min
65ºC10 min
70ºC5 min

Risicoanalyse

Om een goed moment om het programma uit te voeren te bepalen, is het essentieel om een risicoanalyse te doen met de eindgebruikers. Bij een beperkt risico – bijvoorbeeld wanneer in douche en bad mengkranen toegepast worden – moeten de eindgebruikers in kennis gesteld worden over de verhoogde warmwatertemperatuur in de periode dat het programma wordt uitgevoerd bij de tappunten zonder mengkraan.

Technisch Bulletin Nefit Bosch

Redactie

Heb je naar aanleiding van dit artikel nog vragen?
Neem dan gerust contact met ons op.