Warmtepomp: Terugverdientijd en koelen

Decorative brandbar

19-05-2020

Warmtepomp: Terugverdientijd en koelen Pro

Nu de warmtepomp steeds meer terrein wint, komen er steeds meer vragen los. Niet alleen bij installateurs, maar ook bij hun klanten en bij voorschrijvende partijen als adviseurs en bestekschrijvers. Met leveranciers gaan we de komende maanden in op de belangrijkste vragen én uiteraard de antwoorden. Als derde: de twee meest gestelde vragen van eindgebruikers en de antwoorden daarop van Nefit-Bosch.

Wat is de terugverdientijd van mijn warmtepomp?

Een warmtepompinstallatie is beduidend duurder dan een nieuw hr-­toestel. Zeker als hiervoor het afgiftesysteem en/of de woning nog geschikt gemaakt moeten worden. Wij adviseren niet (alleen) te kijken naar de terugverdientijd, maar naar alle factoren die meewegen bij de keuze voor een warmtepomp. Natuurlijk moet het ook financieel wat opleveren. Kijk dan naar de totale kosten en opbrengsten over een periode van vijftien jaar. Moet er bijvoorbeeld geld geleend worden voor de aanschaf? Dan tellen ook de financieringskosten mee. Aan de andere kant kunnen de vastrechtkosten voor de gas- en elektra-aansluitingen veranderen en spelen ook onderhoudskosten mee. Het elektriciteitsverbruik en de te verwachten besparingen per type warmtepomp zijn te vinden op de website van Nefit Bosch.

Energieverbruik warmtepomp

Naast de energieprijzen, de weersomstandigheden en het inregelen van de installatie, is het werkelijke verbruik in hoge mate afhankelijk van het gebruikersgedrag. Als gebruikers niet goed worden voorgelicht over de verschillen met de conventionele verwarming die ze zijn gewend, kan dat leiden tot onnodig hoog energieverbruik en tot comfortklachten. Met het ruime vermogen, een hoge aanvoertemperatuur en de stralingswarmte van de radiatoren is het voor een cv-ketel bijvoorbeeld geen probleem om ’s morgens de woning snel op temperatuur te krijgen als de thermostaat ’s nachts 2 tot 5 graden lager heeft gestaan. Bij een warmtepomp is het vermogen precies afgestemd op de (stationaire) warmtebehoefte van de woning. Door het relatief lage vermogen kan de warmtepomp de woning niet snel opwarmen. Om te voorkomen dat dan het elektrisch element inschakelt, met extra stroomverbruik tot gevolg, zullen gebruikers anders moeten leren omgaan met hun thermostaat.

Bij nieuwbouwwoningen speelt verder een rol dat het energieverbruik gedurende de eerste twee stookseizoenen hoger kan uitvallen dan gemiddeld over de levensduur. Dit komt omdat relatief veel bouwvocht in de woning nog moet verdampen en afgevoerd moet worden. Na het verloop van tijd kan het energieverbruik tot wel dertig procent lager uitkomen. Het is verstandig om dit soort effecten vooraf in te calculeren om een valse start te voorkomen.

Kan mijn hybride warmtepomp ook koelen?

Door de warme zomers krijgen we regelmatig vragen over de mogelijkheden om te koelen. De koelfunctie zit standaard op elke EnviLine-warmtepomp. De werking van de warmtepomp kan worden omgekeerd, waardoor warmte via het afgiftesysteem aan de woning kan worden onttrokken en worden afgevoerd. Zo kan de temperatuur in de woning enkele graden worden verlaagd. Het koeleffect is afhankelijk van factoren zoals zonwering, ventilatie, en het al dan niet consequent sluiten van ramen en deuren. Het is goed om te weten dat Nefit EnviLine-luchtwarmtepompen gebruikmaken van actieve koeling (draaiende compressor), waardoor het totale energieverbruik van het systeem toeneemt.

Belangrijke aandachtspunten bij koelen:

  • Stookgrens en koelgrens: de maximale buitentemperatuur waarbij de warmtepomp nog mag verwarmen (stookgrens) en de minimale buitentemperatuur waarbij de warmtepomp nog mag koelen (koelgrens) liggen altijd minimaal 5 graden uit elkaar.
  • Condensvorming: EnviLine-warmtepompsystemen kennen een condensbewakingsregeling die zorgt dat de aanvoertemperatuur voor koelen boven het dauwpunt blijft.
  • Wachttijden: om te zorgen dat de warmtepomp niet te snel schakelt van verwarmingsbedrijf naar koelbedrijf en omgekeerd, worden wachttijden toegepast. Dit voorkomt energieverspilling. Meer over deze aspecten is te lezen in het Technisch Bulletin 53.

Eerder verschenen op Gawalo.nl – Vragen over warmtepompen terugverdientijd en koelen

Nefit Bosch

Auteur / schrijver bij Nefit Bosch