Negen trends voor 2019 Pro
Warmtepompen, een groeiende aandacht voor veiligheid, comfort en rendement van cv-installaties, het tekort aan vaklui. 2019 wordt een jaar vol keuzes en uitdagingen voor elke installateur. We zetten negen belangrijke trends op een rijtje.
Trend 1: Warmtepompen verdubbelen
In 2018 werden bijna twee keer zo veel verkocht als 2017. De warmtepomp is de nieuwbouwstandaard, maar ook in bestaande bouw breekt hij nu toch echt wel door, al dan niet in hybride variant. De komende vijf jaar moeten 6000 monteurs (bij)geschoold worden om deze apparaten goed te kunnen adviseren, installeren, inregelen en servicen.
Trend 2: De schoolbanken in
Installateurs zullen in 2019 de schoolbanken in moeten. Halverwege het jaar zal de verplichte certificering voor cv-installateurs in werking treden, waarbij elk bedrijf zijn vakmanschap op papier aan zal moeten tonen. Voor de één een formaliteit, voor de ander een inspanningsverplichting die tijd en geld gaat kosten. Ook Nefit biedt opleidingen aan op dit vlak.
Trend 3: Techniek connected
Toestelprestaties en besturingen zijn tegenwoordig volledig online. Meten en monitoren is weten. Het op afstand uitlezen en beheren van cv-ketels, een belangrijke trend. Service en onderhoud wordt steeds meer datagedreven, en dat is goed nieuws voor de effectiviteit van de servicemonteurs.
Trend 4: Rol van prefab neemt toe
Standaardisering neemt een vlucht. En het aantal vaklui neemt af. Direct gevolg is dat woningbouwers gaan industrialiseren en prefabriceren. Mooi voorbeeld hiervan zijn voorgemonteerde afgiftesets, vloeren en wanden waarin installatiewerk al is voorgemonteerd en complete installatiekits. Hierbij verplaatst veel klassiek installatiewerk zich van de bouwplaats naar de ‘bouwfabriek’.
Trend 5: Decentraal wint terrein
Waarom zou je een heel huis verwarmen, koelen of ventileren, wanneer er enkel lokaal vraag is? De decentrale regeling is een belangrijke trend. Ventilatiesystemen krijgen standaard zone-regelingen voor boven en benedenveriepingen en verwarmingsfabrikanten -ook Nefit- komen met radiatorknoppen die met elkaar verbonden zijn, zodat de installateur per ruimte in kan regelen waar, wanneer en welke energie voor handen moet zijn.
Trend 6: Waterzijdig inregelen aantrekkelijker
Een goed ingeregelde installatie levert de eindgebruiker meer comfort en energiebesparing op. Toch is het zogeheten waterzijde inregelen nog een gemeengoed. Het wordt echter steeds interessanter. Lage temperatuursystemen vragen om meer balans. Inregelen wordt een erkende maatregel. Dat betekent dat bijvoorbeeld scholen en bedrijf deze maatregel verplicht toe moeten passen omdat het een korte terugverdientijd heeft.
Trend 7: Waardering van veiligheid
De aandacht en waardering voor veiligheid van de cv-installatie is toegenomen. De komende erkenningsregeling is daar een uitvloeisel van. Concentrisch aansluiten lijkt de nieuwe norm te worden, en goed nieuws: het aantal meevervangen afvoersystemen loopt weer meer in de pas met het aantal toestelvervangingen. Nederland wordt dus steeds veiliger, en de eindgebruiker weet en waardeert dit.
Trend 8: Strijd om de vakman
Werving en behoud van vaklui staat hoog op de agende. Flexibiliteit, mogelijkheden tot door ontwikkeling, scholing en simpelweg een gezellige werkomgeving zijn factoren die bovenop salaris bepalen of een bedrijf aantrekkelijk is voor nieuwkomers op de markt. Niet de monteur maar het bedrijf moet steeds vaker op sollicitatie komen.
Trend 9: Afrekenen op feiten en prestaties
Techniek bevat dusdanig veel informatie dat rendementen inzichtelijk zijn. Installateurs kunnen zich er dus ook op af laten rekenen. Dat is goed nieuws voor de vaklui. Deze contractvormen zien we ook steeds vaker terugkomen in de bouwwereld. Zo kan een installateur die kwaliteit levert, écht pronken met zijn veren.