Hoe werkt koelen met een hybride warmtepomp?

Decorative brandbar

01-03-2021

Koelen met een hybride warmtepomp Pro

De hybride warmtepomp, de combinatie van een luchtwarmtepomp met een HR-ketel, wordt steeds populairder. Een onderbelicht voordeel van deze installatie is dat er ook de mogelijkheid bestaat om te koelen. Hoe werkt dit?

De hybride luchtwarmtepompen van Nefit Bosch dekken het overgrote deel van de verwarmingsvraag gedurende het jaar. Ook ónder het vriespunt presteren ze goed: tot 5 graden onder nul hoeft de ketel in principe niet in actie te komen. De nieuwe Compress van Nefit Bosch doet zelfs tot wel 94% van het verwarmingswerk zelfstandig, blijkt uit een test van de Consumentenbond. Maar ook in de warmere perioden van het jaar bewijzen hybride warmtepompen hun meerwaarde.

Rob Haarman 

‘Een hybride warmtepomp zorgt ook in de zomer voor comfort’

Omdraaien: koelen in plaats van verwarmen

In de zomer is de verwarmingsmodus van de warmtepomp niet actief. Wat vaak vergeten wordt is dat het proces van een warmtepomp ook om te draaien is. De warmtepomp gaat dan geen warm maar koud water produceren waarmee de temperatuur in de woning naar beneden kan worden gebracht. Topkoeling of comfortkoeling kan met de hete zomers van tegenwoordig een belangrijk extra verkoopargument zijn.

Topkoeling

Voorop gesteld: de koeling via een warmtepomp kun je niet vergelijken met airconditioning. Wie koelt met de warmtepomp doet dit niet met koeltechniek, maar met water van rond de 18 graden. Via de vloer of via speciale radiatoren die hiervoor uitgerust zijn kan hiermee de woning worden gekoeld. ‘Gewone’ radiatoren zijn in principe niet geschikt om te koelen. Met een goede installatie kan een graad of vijf van de binnentemperatuur afgesnoept worden. Is het buiten 30 graden, dan is het mogelijk om tot ongeveer 25 graden terug te koelen. Als er buiten een hittegolf is de gevoelstemperatuur binnen behaaglijk. Nog verder koelen kan niet, want de temperatuur moet boven het condensgebied blijven.

Via vloer of via convectorradiatoren

Koelen met de warmtepomp kan via de vloer of via convectorradiatoren. Er is wezenlijk verschil tussen deze twee afgiftesystemen. Het belangrijkste: koelen via de vloer kost meer tijd. De wachttijd is groter, want de massa van de vloer moet gekoeld worden om het effect goed te voelen. Een vloer die enkele graden kouder is dan de omgeving voelt heel behaaglijk in de zomer. Wie sneller effect wil hebben, bijvoorbeeld enkel op een slaap- of studeerkamer, kan beter kiezen voor speciale radiatoren die ook kunnen koelen. Met behulp van extra ventilatoren onder de radiatoren is het effect van koeling sneller merkbaar. In dit webinar leggen technisch specialisten van Nefit Bosch en Jaga uit hoe dit werkt.

Regeling en buffer

Hoe werkt koeling nu met een hybride installatie? Op het bedieningspaneel van de EnviLine of Compress warmtepomp kun je instellen bij welke buitentemperatuur de installatie in de koelmodus moet gaan en met welke wachttijd hij rekening moet houden. Dat is per woning verschillend en heeft bijvoorbeeld te maken met de mate en snelheid waarin een woning opwarmt in de zomer. Op basis van de instellingen schakelt de warmtepomp om van verwarmen naar koelen. Het water in de installatie wordt dan teruggekoeld naar ongeveer 18 graden.

Groot verschil met de volledig elektrische variant is dat bij een hybride installatie de HR-ketel het tapwaterdeel voor zijn rekening neemt. De warmtepompinstallatie hoeft dus niet te schakelen tussen verwarmings- en koelmodus in het geval dat er gedoucht wordt tijdens het koelen.

Standaardfunctie

De koelfunctie zit standaard op de meeste luchtwarmtepompen van Nefit Bosch. Om deze te kunnen gebruiken moet er bij het ontwerp al rekening mee worden gehouden. Zo zijn onder andere een buffervat en een tweede pomp nodig. Op de website van Nefit Bosch vindt u alle informatie en tools.

Eenmaal goed geïnstalleerd, ervaart de gebruiker extra comfort voor zijn investering in duurzame techniek, ook in de warme perioden van het jaar. Wijs uw klant er wel op dat het koelen stroom kost. Extra comfort moet je dan ook niet in terugverdientijd willen uitdrukken. Maar wie een warmtepomp aanschaft om energie te besparen, moet zich dit wel realiseren.

Rob Haarman

Producttrainer bij Nefit Bosch