Wat is energieneutraal wonen? En hoe haalbaar is het eigenlijk? Gerard Slinkman (54), technisch adviseur bij Nefit Bosch, geeft tekst en uitleg.
Wat houdt energieneutraal wonen precies in?
Gerard: “Dat een huis op jaarbasis netto evenveel energie opwekt als het verbruikt. Over een jaar gezien komt het energiegebruik van de woning dan uit op nul. Het lange termijn doel is dat heel gebouwd Nederland in 2050 energieneutraal is. De zon speelt daarin een grote rol. Bijvoorbeeld met zonnepanelen voor stroom en een zonneboiler voor warm water. Toch valt of staat alles met hoe mensen omgaan met het onderwerp. Je kunt nog zo’n duurzaam pand hebben, als je altijd alle ramen wagenwijd openzet, wordt energieneutraal een lastig verhaal. Bewustwording is cruciaal.”
“Het lange termijn doel is dat heel gebouwd Nederland in 2050 energieneutraal is”
Is energieneutraal wonen mogelijk voor elke woning in Nederland?
“Niets is onmogelijk, maar het ligt niet overal voor de hand. Het is afhankelijk van het object. Als je bijvoorbeeld een monumentale boerderij bezit, heb je te maken met wetgeving. Dan mag je bijvoorbeeld niet zomaar zonnepanelen op je dak leggen.”
Hoelang duurt het gemiddeld om je woning energieneutraal te maken?
“Dat hangt af van het huis en de situatie. Eerst is het belangrijk dat er een duurzaamheidsonderzoek wordt gedaan. Met andere woorden: wat is de duurzame status van je woning en waar wil je uitkomen? Met een plan van aanpak om van energielabel D naar A+++ te gaan, kun je aan de slag. Het is zaak om op alle mogelijke manieren je energiegebruik te beperken. Je verlichting aanpassen is een van de maatregelen, maar het is nog belangrijker om je huis optimaal te isoleren. Deze maatregelen zorgen voor de eerste besparing. Daarna komt de verwarmingsinstallatie in beeld.”
“Afkoppelen van het elektriciteitsnet heeft nogal wat voeten in de aarde''
Wat zijn de gemiddelde besparingen bij energieneutraal wonen?
“Je besparing is in principe gelijk aan je je energierekening, op wat vaste kosten na. Dus circa 2000 euro op jaarbasis voor een gemiddeld gezin. Maar energiebesparende maatregelen betekenen ook meer rendement op je spaarcenten. Als je 3000 euro spaargeld hebt en je gebruikt die voor een duurzame investering, bijvoorbeeld een PV-systeem (zonnepanelen), dan merk je dat meteen aan je energierekening, omdat je maandbedrag lager wordt. Na vijf, zes jaar heb je je investering terug. Alles wat je daarna binnenhaalt, is winst.”
Wat is de belangrijkste valkuil bij energieneutraal wonen?
“Denken dat je de investering er snel uit hebt. Om het goed te doen moet je een aantal maatregelen nemen, bijvoorbeeld het vervangen van normale radiatoren door vloerverwarming of lage-temperatuur-radiatoren. Daar heb je op lange termijn absoluut voordeel van, maar niet van de ene op de andere dag. Maar als je verder kijkt, zijn er behalve kostenbesparing natuurlijk veel meer voordelen, zoals een stuk onafhankelijkheid, een hogere waarde van je woning, comfort en een minimale belasting voor het milieu.”
Welke tips kun je geven?
“Maak een plan. En, begin bij de bron. Zorg dat je in beeld hebt waar je energie naartoe gaat. Als je dat weet, kun je stap voor stap en tegen relatief lage kosten verbeteringen doorvoeren. Je moet niet zeggen: ik wil vandaag beginnen en morgen energieneutraal zijn. Investeer eerst in kleine maatregelen en voer ze gefaseerd uit. Op die manier maak je je woning geschikt voor een wat grotere verandering, zoals het plaatsen van een warmtepomp.”
“Je moet niet zeggen: ik wil vandaag beginnen en morgen energieneutraal zijn”
Aan welk budget moet je denken bij het energieneutraal maken van je woning?
“Ook dat hangt heel erg af van je type woning. Als je woning relatief nieuw is en dus al goed geïsoleerd, kun je met een investering van 10.000 euro al ver komen. Heb je een ouder huis en wil je nul op de meter, dan moet je veel meer doen en dus ook meer budget uittrekken.”
Is er, tot slot, iets dat vaak over het hoofd wordt gezien?
“Ja, dat er met hydraulisch of waterzijdig inregelen van je cv-installatie altijd winst te behalen is. Soms hebben mensen een duurzame installatie laten plaatsen, maar niet goed in laten regelen. De warmte komt dan niet op een goede manier op de juiste plekken terecht. Investeer in dat geval in een goede installateur, want dat loont. Na één of twee seizoenen heb je die kosten alweer terugverdiend. Het is doodzonde als je investeert in een duurzame oplossingen daar niet alles uithaalt.”