Besparen op je energierekening

Decorative brandbar
Energierekening 2 1600x900

Besparen op je energierekening?

31-10-2022

Besparen op je energierekening?

De sterk stijgende gasprijzen zorgen voor een hogere energierekening. Benieuwd hoe je geld kun besparen op je energierekening? Wij hebben een paar tips op een rijtje gezet. Een paar simpele die je direct kunt toepassen en ook een paar om te overwegen:

1. Regel je verwarming slim

Het loont uiteraard om je verwarming op bepaalde momenten lager te zetten. Vaak zet je je verwarming pas lager op het moment dat je ’s avonds gaat slapen. Als je dat consequent een half uur tot een uur eerder doet, blijft het nog lang genoeg warm en bespaar je gas. Zet de thermostaat ook weer niet te laag ’s nachts. Bij strenge vorst is het handig de thermostaat niet lager in te stellen dan 17 graden. Dan warmt de woning ’s ochtends sneller op tot een aangename temperatuur. Dat kost uiteindelijk minder gas.

Voor een behaaglijk gevoel is de juiste temperatuur in huis belangrijk. Met de huidige tarieven heb je de temperatuur vast al aangepast. Overdag is 19 graden een goede gemiddelde temperatuur. De verwarming een graadje hoger opstoken kan al behoorlijk in de papieren lopen, dat scheelt al gauw tot 100 euro per jaar afhankelijk van de situatie. Het is dus zeker de moeite waard om daar rekning mee te houden.

Een slimme thermostaat kan handig zijn
Met een slimme thermostaat hoef je niet steeds handmatig je verwarming lager te zetten. In combinatie met slimme radiatorkranen maakt de slimme EasyControl thermostaat het ook mogelijk om de temperatuur in verschillende vertrekken afzonderlijk te regelen. Hierdoor voorkom je dat ruimtes waar je geen gebruik van maakt, onnodig worden verwarmd. Ook dat levert een besparing op.

2. Let op je radiatoren

Gebruik radiatorfolie: het kost relatief weinig en je kunt het bij elke doe-het-zelfzaak krijgen. Deze folie bespaart bij zowel niet-geïsoleerde als geïsoleerde muren energie.Breng de radiatorfolie aan tegen de achterzijde van de radiator. Tip: Zorg er verder voor dat radiatoren vrij hangen of staan en er dus geen gordijnen voor hangen en er geen meubels voor staan die stralingswarmte tegenhouden.

3. Douche minder lang

Een vijfde deel van het gasverbruik gaat naar warm water in huis. Daarvan neemt de douche het grootste gedeelte in. Het is een open deur, maar je kunt makkelijk besparen door minder lang te douchen. Verder kun je kiezen voor een waterbesparende douchekop: die kan tot 80 euro per jaar op de energierekening. schelen. Een - niet al te lange - douchebeurt is wel weer voordeliger dan een lang bad waarbij je je regelmatig warm water bijvult. Heb je een Nefit Easy thermostaat (niet meer verkrijgbaar)? Dan kun je per douchebeurt de maximale tijd instellen.

4. Maak je verwarming hybride

Hybride verwarming is vergelijkbaar met een hybride auto, die naast 'gewone' brandstof ook op stroom rijdt. Door een compacte hybride warmtepomp aan te sluiten op je cv-ketel bespaar je moeiteloos 60 tot 70% gas. Volgens onafhankelijk onderzoek van de Consumentenbond (''Beste warmtepomp'', december 2021) levert de combinatie van de Compress 7400i AW buitenunit en de Compress Hybrid binnenunit “de grootste energiebesparing op van alle geteste merken”. Ook is het de “stilste warmtepomp uit de test”.

5. Verwarm elektrisch bij

Voor warm water in de keuken kun je een elektrische boiler gebruiken. Dat kan voordeliger zijn dan warm water van de cv-ketel op zolder. En je hebt direct warm water. Koude werkkamer of hobbyruimte? Dan kan elektrisch bijverwarmen slim zijn. Je hoeft je centrale verwarming dan niet extra op te stoken om het hele huis warm te krijgen. Met de elektrische Heat Convector 4000 bijvoorbeeld heb je altijd direct aangename warmte, overal waar een stopcontact is. Plug & play. Je kunt ook een airconditioner gebruiken om efficient te verwarmen. Dat kan voor een of meerdere vertrekken, zoals een werkkamer, slaapkamers etc. Dat scheelt gas.

6. Onderhoud HR-ketel

Een goed onderhouden cv-ketel werkt efficiënter en veiliger als hij regelmatig wordt onderhouden. Bovendien gaat hij langer mee én je hebt minder kans op een storing. En wie wil er onnodig risico lopen of te veel energie verbruiken door een slecht onderhouden ketel?

7. Kijk of je isolatie (nog) beter kan

Van dakisolatie en vloerisolatie tot het plaatsen van dubbelglas (HR++) en het isoleren van de spouwmuren. Het zijn allemaal manieren om de energierekening naar beneden te krijgen. Dit kost best veel, maar je maandelijkse gasrekening gaat omlaag en je investering betaalt zich - zeker met een extreem hoog blijvende gasprijs - terug. Er zijn ook eenvoudige manieren om een behaaglijk gevoel in huis te verhogen en te besparen. Begin met te kijken door welke kieren en gaten de kou naar binnenkomt en warmte weglekt. Met simpele tochstrips en afdichting kom je vaak al een heel eind.

8. Doe de deuren dicht

Misschien is dit een open deur, maar houd altijd de deur dicht van de kamer waar je zit, dan verdwijnt er minder warmte en bespaar je energie.

9. Doe de gordijnen dicht

Een gordijn werkt als een soort isolatielaag voor je ramen. Je houdt de kou buiten en de warmte binnen. Let wel op dat je gordijnen niet voor de radiatoren hangen, dan verspil je juist warmte.

10. Haal opladers uit het stopcontact

Laat je laptop- en telefoonoplader niet in het stopcontact zitten. Ook als apparaten al opgeladen zijn, verbruiken opladers nog energie. Wanneer je verder ook alle ‘slapende’ elektrische apparaten uit het stopcontact haalt, bespaar je gemiddeld al snel rond de 90 euro per jaar!

Nefit Bosch

Auteur / schrijver bij Nefit Bosch