8 redenen om voor een hybride warmtepomp te kiezen

Decorative brandbar

01-03-2021

8 redenen om voor een hybride warmtepomp te kiezen Pro

De hybride warmtepomp, de combinatie van een lucht/water-warmtepomp en HR-ketel, wordt steeds populairder. Toch zijn er nog veel installateurs die deze combinatie nog niet in volle overtuiging omarmen. Om de koudwatervrees weg te nemen, zetten we 8 argumenten op een rijtje.

1. Toekomstbestendige trend

De nieuwbouw is al volledig gasloos. En ook de bestaande bouw zal de komende jaren steeds vaker te maken krijgen met alternatieven voor de vertrouwde HR-ketel. De cv-ketel is voor veel installateurs nog de kurk waar de business op drijft. Maar de warmtepomp rukt op: deze markt toont al jaren grote groeicijfers. De warmtepomp, en de bijbehorende techniek, biedt installatiebedrijven de kans om aan te haken bij die stevige groeimarkt. Maar: warmtepompen vragen om een andere klantbenadering en technische aanpak: en dat is wennen wanneer je altijd cv-ketels hebt verkocht.

2. Meerwaarde bewijzen: maak gebruik van de mogelijkheden

De groei van de markt voor (hybride) warmtepompen zorgt voor een enorme kennisbehoefte bij installatiebedrijven. Deze trend is de kans om de belangrijkste toegevoegde waarde van een vakinstallateur, kennis van techniek, verder te ontwikkelen. Maak gebruik van de mogelijkheden die fabrikanten bieden. Nefit Bosch heeft een uitgebreid aanbod van trainingen, tools en services voor warmtepompen. De uitgebreide service-organisatie kan installateurs ontzorgen op het gebied van onder andere berekeningen, ontwerp, inregelen en inbedrijfstellen van installaties.

3. Breder aanbod: ook koeling

De klassieke installateur die enkel cv-ketels en plaatst en onderhoudt, verandert naar een dienstverlenend bedrijf met een nog breder aanbod. Zo komt bij warmtepompen een stukje koudetechniek kijken. Steeds meer w-installatiebedrijven halen dan ook hun F-gassen papiertje. Dit extra stukje kennis, vergroot de waarde van de installatiebedrijven richting hun klanten. De installateur kan er ook voor kiezen het werken met koudemiddelen uit te besteden aan de specialisten van Nefit Bosch. En denk ook aan de – soms vergeten – mogelijkheid van koeling die (hybride) warmtepompen bieden. Met de warme zomers van de laatste jaren neemt de vraag naar deze mogelijkheid toe.

4. Zekerheid voor gebruiker en installateur

Een hybride warmtepomp is een duurzame investering zonder de technische uitdagingen die bij een all-electric installatie kunnen komen kijken. Een warmtepomp van Nefit Bosch neemt op jaarbasis een uitzonderlijk groot deel van de verwarmingsbehoefte voor zijn rekening: tot maar liefst 94%, zo blijkt uit een test van de Consumentenbond. Daarnaast heeft in de hybride installatie de warmtepomp natuurlijk altijd een back-up in de vorm van de HR-ketel. Dit betekent dat in geval van nood de HR-ketel de volledige verwarmings- en tapwatervraag van de woning over kan nemen. je klant houdt zijn vertrouwde comfort en zal nooit zomaar in de kou staan. Dat biedt voor installateurs de zekerheid die soms nodig is om aan de slag te gaan met warmtepompen.

5. Voor elke klant de optimale gebruikservaring

De gebruiker kan de regeling van een hybride warmtepomp naar zijn eigen behoeften instellen. Je kunt sturen op de goedkoopste oplossing, door een koppeling met de gas- en elektraprijzen. Je kunt sturen op zo ‘groen’ mogelijk: zo min mogelijk gas en zo laag mogelijke CO2-uitstoot. Maar je kunt de warmtepomp ook automatisch laten kiezen tussen gas en elektra op basis van het beste rendement . Zo heeft een installateur voor elke reden die een huiseigenaar heeft voor verduurzaming een oplossing, dankzij de intelligente regeltechniek van de luchtwarmtepompen van Nefit Bosch.

6. Laagdrempelige stap voor de klant

Overstappen naar volledig elektrisch is financieel, en qua technische impact voor veel woningen een brug te ver. Daarvoor is vaak extra isolatie en aanpassing van het afgiftesysteem nodig. Met een hybride installatie neem je een laagdrempelige stap, zonder grote aanpassingen. Voor veel klanten is die stap al voldoende. Maar als installateur kun je de klant desgewenst ook meenemen in een meerjarig stappenplan. Juist dan kun je in de rol van adviseur kruipen, en op basis van de klantbehoefte de juiste stap op het juiste moment maken. Zonder gedoe achteraf.

7. Direct een lagere energierekening voor de klant

Is het de investering waard? Ja, een hybride warmtepomp is duurder dan een cv-ketel. Daar staat tegenover dat de klant direct 60% tot 70% minder gas gaat verbruiken. Met de verwachte gasprijsstijgingen loopt de besparing elk jaar sneller op. Investeren in duurzame installatietechniek zoals een (hybride) warmtepomp is voor veel huiseigenaren aantrekkelijk dankzij de forse subsidie, de ISDE tot wel 2.600 euro. Daarnaast investeer je in je woning: die krijgt een (veel) beter energielabel – en dus een hogere verkoopwaarde – en is klaar voor verdere verduurzaming in de toekomst.

8. Geluid is geen barrière

Een andere drempel bij warmtepompen is soms de vrees voor teveel geluid. Daar zijn vanaf 1 april 2020 duidelijke regels voor. Wanneer de installatie goed is gedimensioneerd en de buitendelen worden gemonteerd volgens de voorschriften en adviezen van de fabrikant vormt geluid vaak geen barrière. Bij hybride is de eventuele vrees voor geluidsoverlast nog beter te pareren: tapwater wordt verwarmd door de ketel. Dit betekent dat een goed ingeregelde warmtepomp bijna altijd in deellast en modulerend zal draaien, en dus niet vaak het maximaal omschreven geluidsniveau zal halen. Laat je daar dus niet teveel door afschrikken. Heb je een geluidskritische toepassing, dan is met accessoires, zoals een omkasting al veel te winnen.

Daarnaast heeft Nefit Bosch volgens de Consumentenbond met de Compress 7400i 5 B de stilste monoblock op de markt. Het buitendeel is stiller omdat de afstemming tussen ventilator en compressor slimmer werkt. Het komt er op neer dat het toestel bij het opvoeren van het toerental sprongen maakt over de meest geluidsproducerende standen. Ook nieuw ten opzichte van het bestaande monoblock is dat gebruik gemaakt wordt van een zogeheten diffuser voor de ventilator. Het buitendeel blaast zijn lucht naar de zijkanten rondom uitblaast.

Pim Likkel

Productmanager bij Nefit Bosch